Siirry sisältöön

Taloussankari Junior

Tarinallinen ja mukaansatempaava peli taloustaitojen harjoitteluun

Taloussankari Junior opettaa rahankäytön arjen valintoja

Taloussankari Junior on oppimiskokonaisuus talous-, ympäristö- ja hyvinvointiteemoista 3.–6.-luokkalaisille. Oppimiskokonaisuus koostuu mobiilipelistä, opettajan materiaalista ja oppituntisuunnitelmista kolmelle 45 minuutin oppitunnille. Oppimiskokonaisuus pohjautuu perusopetuksen opetussuunnitelmaan ja mahdollistaa eläytymisen roolipelaamiseen.

Taloussankari Junior mobiilipeliä voi pelata myös oppitunneista irrallisena. Pelin voi pelata yhdellä pelikerralla tai osissa. Mobiilipelin kokonaiskesto on noin 60 minuuttia ja sitä voi pelata puhelimella, tietokoneella tai tabletilla.

Oppituntien aiheet

Oppitunti 1: Arjen rahankäyttö
Oppitunti 2: Omat valinnat ja ympäristö
Oppitunti 3: Säästäminen ja oma hyvinvointi

Tavoitteet

Talousankari Juniorin avulla oppilas oppii omien valintojensa vaikutuksia omaan talouteen, hyvinvointiin ja ympäristöön.

Oppilas oppii rahan käytön suunnittelua ja vastuullista kuluttamista ja kehittää itsestä huolehtimisen taitojaan. Oppilas oppii ymmärtämään raha-asioiden, ympäristön hyvinvoinnin ja oman hyvinvointinsa yhteyden.

Mobiilipeli ja oppitunnit

Kokonaisuuden käyttö opetuksessa?

Mobiilipeliä voi pelata osissa ja käsitellä aiheita kolmen 45 minuutin oppitunnin aikana. Materiaalissa on myös lisätehtäviä, joiden ansiosta teemoja voi hyödyntää pidemmälläkin aikajaksolla. Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat pelata opettavaista mobiilipeliä sellaisenaan yhdellä pelikerralla. 

Jos oppilas palaa pelaamaan peliä aiemmin käyttämällään laitteella, peli tunnistaa pelaajan ja ohjaa jatkamaan samaan kohtaan, johon peli jäi aiemmalla pelikerralla. 

Tervetuloa pelaamaan Taloussankari Junioria!

Pelin ovat toteuttaneet Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Ekokumppanit, Nordea ja 10monkeys. Tekemistä ovat tukeneet Tampereen kaupunki ja ympäristöministeriö. Peli soveltuu 3.–6.-luokkalaisille. Peliä voi pelata itsenäisesti tai opettajan johdolla. Tuntimateriaalit opettajan työn tueksi löytyvät alta.

Oppituntisuunnitelmat

Sisällöt ja tavoitteet

Taloussankari Junior oppimiskokonaisuuden sisällöt

Taloussankari Junior on opetussuunnitelmaan perustuva, kolmen oppitunnin mittainen tarinalliseen mobiilipeliin perustuva oppimiskokonaisuus. Mobiilipelin ja oppitunneilla hyödynnettävien oppituntisuunnitelmien avulla käsitellään talous-, ympäristö- ja hyvinvointiteemoja eri näkökulmista, sitoen aiheet oppilaille tuttuihin ympäristöihin.

Tarinallisessa mobiilipelissä jokainen valinta vaikuttaa pelaajan omaan talouteen, hyvinvointiin ja ympäristöön. Peli on yhden päivän mittainen seikkailu mielikuvitusmaailmassa, jonka aikana pelaaja etsii ystävälleen syntymäpäivälahjaa. Mukana seikkailussa ovat mielikuvitushahmot Merri Mehiläinen, Massi Kolikko, Ikipuu ja Roskakori, jotka antavat vinkkejä ja tietoiskuja valintojen tueksi. Pelaaja tekee erilaisia kuluttamiseen ja rahan käyttämiseen liittyviä päätöksiä, jotka näkyvät pelissä rahamäärän ja ympäristöpisteiden kertymisenä. Näiden lisäksi pelaaja kartuttaa myös hyvinvointipisteitä. 

Mikäli oppilaat pelaavat pelin kokonaisuudessaan ilman oppitunneilla käsiteltäviä sisältöjä, pelin kesto kokonaisuudessaan on noin 60 minuuttia pelaajan nopeudesta riippuen. Peli on jaettu lukuihin, jotka on tarkoitettu pelattavaksi järjestyksessä. 

Mobiilipelin luvut: 

Peli alkaa talousteemaisilla sisällöillä (luvut 1 ja 2). Seuraavat osiot ovat ympäristöteemaisia (luvut 3, 4, 5). Pelin viimeiset luvut käsittelevät arjen hallintaa ja hyvinvointia (luvut 6, 7, 8).

Oppituntien sisällöt

Oppitunti 1: Taloussankari Junior ja arjen rahankäyttö (pelin luvut 1–2) 

  • Tutustutaan oppimiskokonaisuuteen sekä talouden, ympäristön ja hyvinvoinnin käsitteisiin. 
  • Pohditaan arjen rahankäyttöä.

Oppitunti 2: Omat valinnat ja ympäristö (pelin luvut 3–5) 

  • Käsitellään omien valintojen seurauksia ympäristölle.
  • Pohditaan kulutusvalintoja ympäristön hyvinvoinnin kannalta. 

Oppitunti 3: Säästäminen ja oma hyvinvointi (pelin luvut 6–8) 

  • Tutustutaan säästämiseen ja omien valintojen merkitykseen rahan kulutuksessa. 
  • Pohditaan hyvinvointiin vaikuttavia asioita. 
Oppimistavoitteet
  1. Oppilas oppii rahan käytön suunnittelua ja vastuullista kuluttamista.
  2. Oppilas pohtii omia valintojaan kestävän tulevaisuuden kannalta.
  3. Oppilas oppii tunnistamaan asioita, jotka vaikuttavat omaan hyvinvointiin ja joilla voi lisätä omaa hyvinvointia. Oppilas kehittää itsestä huolehtimisen taitoaan. 
  4. Oppilas kehittää omia työelämävalmiuksiaan perehtymällä vastuulliseen elämäntapaan ja opettelemalla omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen liittyviä taitoja. Oppilas oppii tarkastelemaan omaa toimintaansa vastuullisesta näkökulmasta.  
  5. Oppilas oppii ymmärtämään raha-asioiden, ympäristön hyvinvoinnin ja oman hyvinvointinsa yhteyksiä. Oppilas rohkaistuu puhumaan rahaan, ilmastoon ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.
Taloussankari Junior ja opetussuunnitelma

Taloussankari Junior -oppimiskokonaisuus perustuu Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin pedagogisiin tavoitteisiin, joiden taustalla on perusopetuksen opetussuunnitelma. Oppimiskokonaisuus vastaa useisiin opetussuunnitelman laaja-alaisiin tavoitteisiin, minkä lisäksi siinä on huomioitu oppiainekohtaisia sisältöjä ja tavoitteita.  

Taloussankari Junior -oppimiskokonaisuus on osa Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin palvelupolkua. Palvelut muodostavat yhdessä opetussuunnitelmiin pohjautuvan kokonaisuuden, jossa oppilas voi rakentaa portaittain omaa työelämä-, talous- ja yrittäjyysosaamistaan aina ensimmäiseltä vuosiluokalta toiselle asteelle saakka.

Laaja-alainen oppimiskokonaisuus

Oppitunneista voi muodostaa laaja-alaisen kokonaisuuden. Alla on esitelty, miten laaja-alaiset osaamistavoitteet linkittyvät oppituntien sisältöihin.  

L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen 

Oppilas harjoittelee taitoa asettaa kysymyksiä ja etsiä niihin vastauksia ja nähdä asioiden eri näkökulmia. Oppilasta ohjataan huomaamaan eri asioiden, kuten raha-asioiden ja hyvinvoinnin, välisiä yhteyksiä. Tehtävät vahvistavat oppilaan ajattelun taitoja, uteliaisuutta, mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä. 

L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu 

Oppilas käyttää kekseliäisyyttään ja suunnittelutaitojaan tehtävien avulla. 

L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot 

Oppilas tutustuu kestävän kuluttamisen käytäntöihin ja oman talouden suunnitteluun. Oppilas oppii tunnistamaan asioita, jotka vaikuttavat omaan hyvinvointiin ja joilla voi lisätä omaa hyvinvointia. Oppilas kehittää itsestä huolehtimisen taitoaan.   

L4 Monilukutaito 

Oppilasta kannustetaan etsimään tietoa sähköisistä lähteistä ja arvioimaan tietoa. 

L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen 

Oppilas oppii käyttämään mobiilipeliä ja harjoittelee etsimään tietoa useammasta lähteestä.  

L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys 

Oppilasta ohjataan ottamaan vastuuta omasta tekemisestään. Oppilasta kannustetaan vastavuoroisuuteen sekä kiinnostumaan erilaisista asioista. 

L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen 

Oppilas oppii ymmärtämään omien valintojen, elämäntapojen ja tekojen merkityksiä itselle, lähiyhteisölle ja luonnolle.  

Integrointimahdollisuudet osana eri oppiaineita

Taloussankari Juniorin oppitunnit on mahdollista myös integroida eri oppiaineisiin, oppiainekohtaisten tavoitteiden ja sisältöjen mukaisesti. Alla on avattu oppitunneittain yhteyksiä eri aineisiin. 

Oppitunti 1  

Yhteiskuntaoppi 

  • S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta 
  • S4 Taloudellinen toiminta 

Oppitunti 2 

Ympäristöoppi 

  • S6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen 

Elämänkatsomustieto 

  • S4 Luonto ja kestävä tulevaisuus 

Oppitunti 3 

Matematiikka 

  • S2 Luvut ja laskutoimitukset 

Yhteiskuntaoppi 

  • S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta 
  • S4 Taloudellinen toiminta 

Ympäristöoppi 

  • S1 Minä ihmisenä 
  • S2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen 
Opetusmateriaalin käyttöohje

Opetusmateriaalin käyttäminen 

Kaikki kolme oppituntia on rakenteeltaan samanlaisia, jotta niiden käyttöönotto olisi mahdollisimman sujuvaa. Tuntisuunnitelmat koostuvat kolmesta osasta; aiheeseen tutustumisesta, pelin pelaamisesta ja tehtävien tekemisestä. Tuntisuunnitelmiin kannattaa tutustua lyhyesti ennen oppitunnin aloittamista, jotta oppitunnin eteneminen olisi oppilaiden kanssa mahdollisimman sujuvaa.

Tavoitteet ja rakenne 

Jokaisen oppitunnin alussa on listattu kyseisen oppitunnin tavoitteet sekä selkeä, yksinkertaistettu oppitunnin rakenne. Näiden avulla on helppo saada yleiskatsaus vuorossa olevasta oppitunnista ja sen sisällöistä. 

Sanasto 

Oppitunneilla on käytössä sanasto, jossa avataan oppitunnilla esiintyviä käsitteitä niin, että ne on helppo selittää auki myös oppilaille tarvittaessa. Samalla sanasto avaa myös oppitunnilla käsiteltäviä sisältöjä. Sanastoa voi käyttää opetuksen tukena. 

Valmistelut 

Oppituntikohtaisissa suunnitelmissa kerrotaan selkeät ohjeet tehtävien tai aktiviteettien toteuttamiseksi.  

Oppituntisuunnitelma 

Oppituntisuunnitelma-osuudesta löytyvät oppitunnilla tehtävät aktiviteetit ja niiden ohjeistukset aika-arvioineen. 

Tehtävät 

Oppimateriaaleissa on ohjeistukset oppitunnin tehtäviin, joita tehdään jokaisella oppitunnilla pelin pelaamisen jälkeen. Tehtävät voivat olla keskustelutehtäviä tai toiminnallisia tehtäviä ja niitä voidaan toteuttaa joko yhdessä, ryhmissä, pareittain tai itsenäisesti. Oppituntisuunnitelmat on suunniteltu vastaamaan noin 45 minuutin oppituntia.  

Keskustelutehtävissä opettajan tueksi on tarjottu erilaisia keskustelua tukevia kysymyksiä, joiden tarkoituksena on herätellä keskustelua. Kysymyksiin ei useinkaan ole yksiselitteisiä vastauksia, joten on tärkeää pohdiskella aiheita yhdessä oppilaiden kanssa. 

Itsenäisten tehtävien yhteydessä on kerrottu tehtävänanto, jonka voi antaa oppilaille. Oppilaalle näytettäviin tehtäviin on saatavilla oppitunneille myös valmis esitys, jota kannattaa hyödyntää oppitunneilla. Esitys löytyy oppituntikohtaisesti jokaisen oppitunnin omasta tuotekortista. 

Lisätehtävät 

Oppimateriaaleista löytyy oppituntisuunnitelmien jälkeen lisätehtäviä, joita voi valita tarpeen mukaan vaikkapa tunnin päätteeksi. Lisätehtäviä voi ottaa mukaan myös muille oppitunneille, jos tunnilla käsiteltyjä aiheita tai teemoja haluaa syventää oppilaiden kanssa. Mukana voi olla myös vinkkejä siitä, miten aihetta voi vielä käsitellä lisää koulussa. 

Pelin käyttäminen

Peli, jota oppilaat käyttävät oppituntien aikana löytyy klikkaamalla ”Siirry peliin” -palkkia.

  • Peli on maksuton, eikä käyttäjän tarvitse rekisteröityä. 
  • Peliä voi pelata koulussa ilman, että pitää asentaa mitään. 
  • Peli toimii kaikilla laitteilla (tietokone, tabletti, kännykkä), mikä mahdollistaa kaikkien osallistumisen peliin, joko koulun laitteilla tai omalla kännykällä. 
  • Peli tallentaa suoritukset. Jos peliä jatkaa samalla laitteella, se muistaa mihin pelaaja on jäänyt. 
  • Peli etenee niin, että oppilas valitsee haluamansa vastauksen klikkaamalla valkoisen viivan alapuolelle tulevista vastausvaihtoehdoista.  

Siirry peliin

Anna palautetta

Tervetuloa vastaamaan Taloussankari Juniorin palautekyselyyn! Antamasi palaute auttaa meitä kehittämään Taloussankari Juniorista yhä kiinnostavamman.

Kysyttävää? Ota yhteyttä.

Nordea yhteiskuntavastuutiimi
vastuullisuus@nordea.fi

Lue lisää Nordean yhteiskuntavastuuhankkeista
www.nordea.fi/vastuullisuus